wim hof

Eindelijk is het koud winterweer! Tijdens onze vrijdagavondtraining was het op sommige plekken van de atletiekbaan best glad. Maar wow, wat gaf het een goed gevoel om in die winterkou te sporten. Muts op, handschoenen en een paar laagjes shirts aan…. en gaan! Maar is dat allemaal wel nodig? Wim Hof, alias de Iceman, bewijst van niet. In blote bast beklimt hij de Kilimanjaro, op blote voeten rent hij de halve marathon door de sneeuw en hij zit zo 80 minuten in een ijsbad zonder dat zijn lichaamstemperatuur lager wordt. Hoe doet hij dat? Volgens Wim Hof kan iedereen het leren. Het is een combi van ademhalingsoefeningen, kou en mindset. Dit weekend volgde ik zijn workshop.

Medische doorbraak

Nadat Wim Hof al die jaren is weggehoond door medici en wetenschappers, was er in 2014 een medische doorbraak. Vele testen van wetenschappers wijzen nu uit dat de mens weldegelijk invloed kan uitoefenen op het auto-immuunsysteem. Je eigen temperatuur regelen, is bijvoorbeeld iets dat tot nu toe als onmogelijk werd gehouden. Wim Hof bewijst ook met zijn proefpersonen dat zij zonder te bewegen meer adrenaline kunnen aanmaken dan iemand die voor het eerst een bungyjumpsprong maakt! Ook weten de proefpersonen hun cellen zo krachtig te maken dat de ingespoten bacterie, waar je normaal heel ziek van wordt, geen kans heeft. Artsen stonden voor een raadsel.

 “Voelen is begrijpen

Wim Hof is een man van het doen. Met zijn credo ‘voelen is begrijpen’ gaan we met 175 man aan de slag. Vier sessies ademhalingsoefeningen maken me licht in mijn hoofd, maar verrassender, geven me een enorme kracht. Moeiteloos doe ik mijn push-ups en ik sta ervan versteld hoe lang ik zonder problemen mijn adem in kan houden. En dan die verzuringsoefening waarbij je in de ‘poephouding’ staat. Je benen lopen direct vol door de spierspanning, maar door het maken van rustige bewegingen kom je in een mooie cadans met z’n allen en ga je door de verzuring heen. Wat een kick!

“Ik breng het uit de natuur in de boeken

Verklaring hiervoor, even kort door de bocht, is dat je met je ademhalingsoefeningen het zuurstof in elke cel in je lichaam brengt en je je PH-waarde omhoog krikt. Dit zorgt er weer voor dat de pijnreceptor uit gaat en je zo prikkel en pijn even loskoppelt. Klinkt in theorie allemaal heel logisch , maar hoe is de praktijk? Wim benadrukt dat het niet iets nieuws is. Het is een oeroud principe uit de natuur. ‘Ik breng het uit de natuur in de boeken.’ We zijn volgens hem vervreemd van onze natuurlijke kracht. En kunnen veel meer dan we denken. ‘Het is toch bizar dat in deze tijd van de ‘welvaart’ er 1,5 miljoen mensen Prozac slikken en 2 miljoen mensen reuma hebben? Het is hoogtijd dat we ons bewustzijn gaan gebruiken.’ De natuur is hiervoor een spiegel, net zoals dat ijskoude dompelbad dat buiten op ons staat te wachten….

“Word gezond, gelukkig en krachtig

Als echte koukleum heb ik een badlaken en warme badjas mee. Maar ik krijg amper de kans dit aan te trekken. Daar sta ik op mijn slippers en in bikini in de vrieskou alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Zonder enige twijfel stap ik dat ijsbad in en het lukt me mijn ademhaling snel rustig te krijgen. ‘Kou is je vriend’, roept Wim. Bizar, met mijn handen op mijn dijen voel ik de ijsklontjes tegen me aan klotsten, zonder pijn. Ook niet als ik eruit stap. Alles stroomt in mijn lijf dat rood wordt van de doorbloeding. Ik voel me top en weet het zeker: met deze methode ga ik aan de slag. De boodschap van Wim Hof is dat de natuur ons gemaakt heeft om gezond, gelukkig en krachtig te laten zijn. Ik ga ervoor, bedankt Wim!

wim hof