vriendenteam
“Mam, kan je rijden? We hebben een oefenwedstrijd.” Het voetbalseizoen is afgelopen, maar met een stel vrienden hebben mijn zoon en z’n maatjes een vriendenteam opgericht. Al het hele schooljaar voetballen ze na school met elkaar op elk vrij voetbalveld in de stad. Natuurlijk zijn er vaak discussies thuis: eerst huiswerk, dan voetballen en soms andersom. Maar ik zie wat een energie en plezier hem dit geeft, dus vaak strijk ik over mijn hart. Wat begon als een grap, werd steeds concreter. Begin dit jaar hakten de mannen de knoop door en ze schreven zich dit voorjaar in voor wedstrijden en toernooien. “Oh en mam, zou je foto’s van ons willen maken?” Dus mijn fototas propte ik nog in de achterbak tussen de grote sporttassen en voetballen. Met een achterbank vol lange lijven rijden we richting Zoetermeer. Een heeft er een boek Frans mee, maar uiteraard blijft deze dicht. De opstellingen voor vanavond zijn belangrijker dan de toets van morgen.

Tenues

Terwijl de ouders zich langs de lijn opwarmen aan een kop koffie, komen de jongens in hun nieuwe tenue het veld op. Haar strak van de gel en ogen die stralen van trots. Voor dit tenue hebben ze zich op Koningsdag laten bekogelen met eieren. Met elkaar kochten ze honderden eieren goedkoop in en voor een euro per ei mochten bezoekers van de vrijmarkt een poging wagen deze jongens te raken. Met een opbrengst van ruim 500 euro als resultaat! Genoeg voor al hun tenues. Na de warming-up roep ik ze bij elkaar voor de teamfoto. Nog even elkaar duwen, voor de grap de bal wegtrappen, maar uiteindelijk staan ze daar gebroederlijk naast elkaar. De mannen zijn klaar voor hun eerste wedstrijd.

Mix

Als ze de bal rond laten gaan, besef ik wat een mooie mix mensen het is. Met opleidingen van kader tot Coornhert gymnasium, van klein tot bijna twee meter lang, van blank tot donker; allemaal met een gezamenlijke passie: voetbal. Ze trekken zich aan elkaar op, geven aanwijzingen op het veld, sturen bij, grijpen in en peppen elkaar op. Sport brengt zoveel. Niet alleen op het veld, ook daarbuiten. Uiteraard heeft ieder z’n gebruiksaanwijzing en heeft de een korter lontje dan de ander. Misschien zal een aantal bij de leerkrachten het bloed onder de nagels vandaan halen en weten sommigen hun ouders tot wanhoop te drijven met al hun tekorten. Maar op het veld vormen ze een bevlogen team. Het geeft ze een boost zelfvertrouwen en vooral heel veel plezier. Dit doet me denken aan het interview dat ik laatst had met twee Goudse meiden die zich gaan inzetten voor jongeren. Met onder andere (sport)activiteiten willen ze jongeren net dat ene duwtje in de rug geven om op het goede pad te blijven of terug te laten komen.

Geslaagd

De jongens groeien in de wedstrijd, maar kunnen ondanks de vele kansen niet voorkomen dat ze 1-2 verliezen. Teleurstelling maakt al snel plaats voor de grootste lol over mislukte slidings en gelukte panna’s. Het boek Frans blijft de terugweg in de tas. Het zal geen tien worden voor Frans. Maar voor de ‘toetsen’ doorzetten, incasseren, anticiperen en assisteren zijn ze allemaal geslaagd!