polderDe nog warme avondzon brandt op mijn huid. Het zweet gutst over mijn gezicht. Door mijn beslagen zonnebril zie ik hoe schapen op hun gemak de schaduwrijke plekken opzoeken in het weiland. Dieren zijn verstandiger dan mensen. Wij gaan in die hitte toch nog een rondje hardlopen, omdat we dit van onszelf of van ons trainingsschema moeten (lees willen). Dieren zijn actief als het de juiste temperatuur is, ze eten wat ze nodig hebben en rusten als ze moe zijn. Hier kunnen we nog veel van leren, besefte ik de laatste maanden nog eens extra. Het afgelopen half jaar schreef ik samen met André van Kleinwee het boek Natuur dicht bij huis.

Natuur dicht bij huis

Deze stedelijk ecoloog is een wandelende encyclopedie en hij kan uren achter elkaar vol passie vertellen over alles wat groeit en bloeit. Vijfendertig jaar beheert hij op ecologische wijze de Goudse groengebieden, bermen en oevers en het was hoogtijd zijn verhalen in boekvorm de wereld in te slingeren. Als leek vroeg ik elke week André de hemd van het lijf en ik pikte daar de meest interessante verhalen en info uit. Met als resultaat een prachtig geïllustreerd boek vol informatie, leuke anekdotes en interessante natuurweetjes.

‘De brandnetels, die hardlopers vaak jeukende bulten bezorgen, zijn van levensbelang voor vlinders

Het boek is naar de drukker. Nu moet ik het loslaten. Alle koppen, teksten en bijschriften schiet en nog door mijn hoofd als ik mijn hoofd probeer leeg te maken tijdens een rondje door de polder. Die bekijk ik nu met heel andere ogen. Nooit heb ik geweten dat de brandnetels, die ons hardlopers vaak jeukende bulten bezorgen, van levensbelang zijn voor vlinders. Sterker nog: zonder brandnetels, bijna geen vlinders. Alleen onder brandnetels leggen zij hun eitjes. Daarom laten ze  nu in de zomermaanden een rand brandnetels overeind staan bij de snoeibeurt.

Schuilplaats

Doordat ze nog maar zo’n twee keer per jaar gefaseerd maaien, krijgen bloemrijkenatuur-dicht-bij planten de kans om te groeien. Dit geeft niet alleen een mooi plaatje, de hoge bermen zijn bovendien een doorgang naar andere groengebieden en ze bieden een schuilplaats voor bijvoorbeeld muizen en hermelijnen. Eigenlijk heb ik er niet zo bij stilgestaan dat die gebieden op deze manier aan elkaar verbonden zijn en wat een effect een verandering heeft. Die nieuwe bloemen trekken namelijk nieuwe insecten aan die weer voer zijn voor andere vogelsoorten. Een gierzwaluw eet bijvoorbeeld wel zo’n 300 insecten per dag!

Muggen

Langzaam ebben alle weetjes en teksten weg uit mijn hoofd tijdens het hardlopen. De zon gaat onder en de lucht kleurt roze-oranje boven de polders. Zwaluwen scheren nog boven me en ik spot de eerste fladderende vleermuizen die vanuit de nissen in de boerderijen tevoorschijn komen. Ik loop de bocht om en hap in een zwerm muggen. Tja, al is het tegen de natuur, die zwaluwen en vleermuizen mogen van mij af en toe best wat meer eten dan nodig is.

Kopen

Het boek Natuur dicht bij huis is vanaf 26 september 2016 (online) te koop voor 19,95 via Boekhandel Verkaaik of mail André van Kleinwee a.j.n.van.kleinwee@cyclusnv.nl. ISBN 978 090 299 006