natuur dicht bij huisEen mijlpaal was het. Op vrijdag 23 september was de presentatie van het boek Natuur dicht bij huis. Ruim een half jaar hebben André van Kleinwee, Tjeerd Steenbergen en ik eraan gewerkt. Met elkaar maakten we een indeling van onderwerpen, bespraken we de opmaak en elke week interviewde ik André over een onderwerp. Stap voor stap kreeg ik de ontwikkeling te horen van het ecologisch beheer in Gouda. cover-natuur-dicht-bij-huis

Als leek vroeg ik hem de hemd van het lijf. Waarom wilde je juist die planten weer terug? Wat moet je doen en wat moet je juist laten? Wat ging goed en wat mislukte? Wat zijn de consequenties van een verandering? André is een wandelende encyclopedie en als ik hem z’n gang zou laten gaan, zou hij uren non-stop kunnen vertellen. Alles kwam aan bod, van slangen tot vleermuizen en van waterplanten tot varens. Uit elk gesprek haalde ik de meest waardevolle info, voegde daar anekdotes aan toe en lichtte er praktische tips uit. Langzaamaan kreeg het boek meer vorm en body. Al snel zagen we dat het beoogd aantal pagina’s niet voldoende zou zijn en uiteindelijk komen we tot 144 pagina’s.

Ecologisch beheer

Er ging een wereld voor me open. Zo wist ik nooit dat brandnetels essentieel zijn voor het voortbestaan van vlinders. Of dat er orchideeën in de Goudse bermen groeien. Als rasechte Goudse wist ik bovendien niet dat Gouda een van de eerste gemeentes in Nederland was die overstapte van traditioneel naar ecologisch beheer. We zijn een voorbeeld voor vele gemeentes en ontvangen dan ook regelmatig ecologen uit andere steden. Elk project werd eerst kleinschalig uitgeprobeerd bij het Heempad en werd later op grotere schaal toegepast in de groengebieden. Dat gold onder andere voor bermen, oevers en dijken.

Resultaat

bonnie-en-tjeerdMet al deze informatie, tips en anekdotes liep van André van Kleinwee al jaren rond. Dolgraag wilde hij het op papier zetten, maar hij wist niet hoe. Daarom vroeg hij mij te helpen. Tjeerd Steenbergen zorgde met een frisse vormgeving voor een mooie opmaak en zo ontstond het boek Natuur dicht bij. Trots ben ik op het resultaat. Volgens mij is het boek een aanwinst voor elke Gouwenaar en bezoeker van de stad. Lees in mijn blog hoe het mijn kijk op de natuur heeft veranderd.

Kopen

Het is voor 19,95 euro (online) te koop bij Boekhandel Verkaaik en Readshop Kamerbeek, of te bestellen via a.j.n.van.kleinwee@cyclusnv.nl.  ISBN 978-90-9029900-6

In de media

DeGouda

Interview door Marja Baars:

andre-van-kleinwee

 

 

 

 

 

 

 

 

Magazine Oase:

Interview door Roland Brakel:

oase

 

 

 

 

 

RTV Gouwestad:

Reacties

De eerste reacties zijn erg positief!