Duncan van Haaren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Olympische Spelen zitten altijd vol bijzondere verhalen, maar dat geldt denk ik nóg meer voor de Paralympische Spelen. Deelnemers zijn stuk voor stuk persoonlijkheden met hoofdletter P. Hoeveel verdriet, pijnlijke operaties of behandelingen zijn er bij sommigen wel niet voorafgegaan aan hun topprestaties? Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk is hun weerbaarheid vaak flink op de proef gesteld. En nu staan ze daar, op het allerhoogste sportpodium. Twee Goudse deelnemers sprak ik tijdens hun road to Rio;. verspring atleet Ronald Hertog (27) en zwemmer Duncan van Haaren (16). Beiden enorme kanjers met ieder hun eigen verhaal.

Ronald Hertog

Ronald Hertog verloor op z’n veertiende zijn been bij een ernstig auto-ongeluk en wist dankzij enorme doorzettingsvermogen een topatleet te worden bij het speerwerpen. Na het brons op de Paralympische Spelen in Londen, sloeg het noodlot opnieuw toe. Door een onherstelbare schouderblessure kon hij niet meer werpen. Toch wist hij zich te herpakken en hij focuste zich op het verspringen. Op dit onderdeel bleek hij nog succesvoller; hij schreef vorig jaar zelfs geschiedenis door het NK te winnen voor valide atleten! Lees zijn hele verhaal.

Ronald Hertog is donderdag 8 september in actie te zien vanaf 22.30 via de livestream van NOS.nl op kanaal 3.

Inmiddels is hij aangekomen in Rio

Duncan van Haarenduncan-van-haaren

Zwemmer Duncan van Haaren kreeg vorig jaar te horen dat zijn heupkop niet meer zou aangroeien. Deze was door de ziekte van Perthes  afgestorven en heel vaak groeit dit in de puberteit weer aan. Helaas niet bij Duncan. Vanaf die negatieve uitslag, ging de knop om en hij zette heel knap, een stip op de horizon: Tokyo 2020. Tot zijn grote verrassing plaatste hij zich al voor Rio. Lees zijn hele verhaal.

Duncan zwemt donderdag 8 september om 15.17 uur Nederlandse tijd zijn 100m schoolslag in het Olympic Aquatics Stadium.

Duncan van Haaren

 

Wat heb ik een respect voor deze twee.

You go mannen!